Platte daken

Platte daken komen veel voor in Nederland. Het bouwen van objecten met een plat dak heeft met name in de tweede helft van de 20e eeuw een grote vlucht genomen. Door de ontwikkeling van nieuwe dakbedekking en de verbetering van constructieve materialen werd het mogelijk om een plat dak te creëren.

Een plat dak vraagt wel specifieke aandacht. Afhankelijk van het bedekking dient er onderhoud te worden uitgevoerd om lange levensduur van het dak te behouden.

Bij een platte dak heb je verschillende contructies.

Een 'warm-dak constructie' is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de bovenzijde van de dragende constructie is aangebracht. De waterkerende laag (dakbedekking) bevindt zich boven de isolatie.

Een 'koud-dak constructie' is een dakconstructie waarbij de isolatie aan de onderzijde van de dragende constructie is aangebracht. De waterkerende laag (dakbedekking) bevindt zich direct bovenop de dragende constructie. De dragende constructie bevindt zich dus aan de koude zijde van de isolatie. Een dergelijke constructieopbouw wordt afgeraden in verband met condensatie problemen die kunnen ontstaan. Een 'omgekeerd-dak constructie' is een dakconstructie waarbij de isolatie op de waterkerende laag is aangebracht. Deze constructies dienen altijd geballast te worden. Dergelijke constructies komt men tegen bij o.a. dakterrassen en parkeerdaken. Geschikte isolatie voor het omgekeerd-daksysteem is XPS (geëxtrudeerd polystyreen). en ballastlaag is een laag grind of tegels. Deze dient als gewicht om het dakbedekkingpakket op zijn plaats te houden. Tegels worden ook wel gebruikt als looppad ter bescherming van de dakbedekking. Tegels altijd op tegeldragers plaatsen. Ballastlagen dienen in het kader van de windbelasting berekend te worden. Stilstaand water op een dak is niet goed. De vervuiling, algen e.d. kunnen de dakbedekking langzaam aantasten en hierdoor zal een bedekking versneld verouderen. Advies: zorg altijd voor voldoende afschot.

 

24 -uursservice

Een lekkage ontdekt? Bel ons zodat wij de lekkage binnen 24 -uur kunnen oplossen voor u! Bang voor hoge kosten? Niet bij ons ,wij brengen geen voorrijkosten in rekening en worden de kosten vooraf met u besproken.

Contact ons